How to make your blog better in a few short steps

8 comments
Plain white desk with camera and notebook from Shutterstock

Choose your style and stick to it 

I think one of the most important things for creating a new blog is your branding strategy. How do you wish to be perceived by others. Choose your colors, the ones that make you -you- and everything from fonts to signatures. Make it personal but also keep in mind that it has to be comfortable for others as well. It's best to keep in mind that designing a blog is similar to designing a work space or your home interior - things have to follow a certain pattern or otherwise readers won't find it pleasant and they will probably leave your site quickly. I knew my blog would have to be pink-ish, and pale, pastel, watercolored...I knew there had to be some gold as well and I wanted flowers. So this is what I came up with and I don't know if everyone finds it pretty but at least I feel like I'm home whenever I reload my page. Whenever you design something: less is more. Don't choose more than 3-5 complimentary colors and more than 2 fonts. Everything else will look trashy, at least in my opinion.

Mislim da je jedna od najvažnijih stvari kreiranje brending strategije bloga. Možda to sada zvuči ovako fensi, ali zapravo mislim na nekakav cjelokupni izgled, viziju i misiju koju ste si zadali i koju ste onda pretočili u taj dizajn kojeg imate. Birajte boje koje se slažu s onim o čem pišete, koje se slažu s vašim karakterom. Fontovi, potpisi i fotografije moraju pratiti istu logiku inače će čitateljima izgledati neprirodno i odbijati ih, naša psihologija je takva. Znala sam od početka da će mi blog morati biti u ružičastim tonovima, pastelnim...znala sam da želim blage linije, cvijeće i malo zlatnog. I sad od svakog tko naiđe na moj blog dobijem isti komentar 'to si baš ti'. A tako nešto je ustvari teže postići nego se čini, plus, nije bitno ni samo što nama odgovara već na kraju hoće li to čitatelji prihvatiti i hoće li se njima svidjeti. Ne znam da li moj dizajn svima odgovara, ali ja sam se nekako u ovom stilu pronašla i ugodno mi je, nadam se da je i drugima. Nekakvo zlatno pravilo: manje je više..nemojte koristiti više od nekakvih 3-5 boja iz komplementarne skale i više od dva fonta (jedan za naslove npr i jedan za tekst). Sve drugo će možda izgledati nabacano i neuredno. Ako niste sigurni kako sami to postići, možda se ugledajte na neke druge blogere ili tražite savjet web dizajnera, preuzmite neki od gotovih templatea (ima ih hrpa besplatnih danas).

Compare yourself to others and then do it your own way

When just starting out, I spent an enormous amount of time checking out other blogs, finding inspiration whenever I could. I've seen a million of youtube videos explaining how to start your own blog, read numerous advices and in the end, I knew what I wanted to do and I chased it until I was satisfied. There's nothing wrong with comparing to those who are better than you - probably they've figured it out and you can learn a lot from them. But in the end, always ask yourself - what is my vision? How do I want to proceed? And then, with everything else in mind, try to be unique. It's hard these days but you can always find a way to stand out if you love what you do.

Dok sam tek počinjala pisati, provela sam užasno puno vremena uspoređujući se s drugim blogerima, u pronalasku inspiracije gdje je god moguće. Podjednako sam i strane i domaće pratila i našla nekakav smjer u kojem mi se sviđa ići. Jedna od najvećih inspiracija mi je Dana sa wonderforest.com koja je stvarno primjer žene vizionara i kreativca kakvom se divim. Svakako preporučam njen blog. Kad sam jednom shvatila što konačno hoću, išla sam za tim dok nisam došla do nekakvog standarda, a u procesu sam promijenila čak dvije platforme, ukupno četiri dizajna. I sigurna sam da nije kraj promjenama, ali barem više znam kuda želim ići. Pitajte se: Što je moja vizija? Kako ću nastaviti? Gdje se vidim za godinu dana? I pokušajte se malo izdvojiti, ako svi imaju crno bijeli blog, dodajte žutu jer je to baš vaša boja od malena i ubacite slike npr. maltezera jer ih obožavate. Sve je dopušteno, ali bitno da je sa srcem i izvorno. 

Plan your posts and keep it diverse

Having a good plan and strategy is always important. I don't always have the time to plan out my entire month, but whenever I can, I'm trying to write down my next post ideas. And I'm trying to keep it diverse. It really puts things in perspective and helps me look at them from a distance. So I normally never publish two lipstick posts one after another. If you have a lot of PR or paid posts, it's definitely important to plan out your writing strategy. Readers enjoy blogs that have a certain publishing routine and it's sometimes hard to stick to it, but beneficial in the end. 

Počnite planirati postove, čak i ako niste do sada. Nisam ni ja uvijek to radila, a ni sad ne stignem. Ali jako pomaže vidjeti zapravo stvari iz druge perspektive i teško se onda dogodi da se nekakva tematika brzo ponavlja i slično. To je posebno važno ako imate i plaćene suradnje, bitno je da su svi zastupljeni podjednako. Ako vam je to teško ili neugodno, nabavite neki zgodni planer i napravite si od tog planiranja još jedan hobi. Čitatelji također vole određenu dinamiku objavljivanja postova, rutinu koje se nekad teško držati, ali na kraju se isplati, barem to statistika pokazuje.

Write posts only when you feel like it

This is something I learned the hard way...writing posts when you feel like crap is not good for anyone. Readers can feel it too. Just wait for your moment of inspiration and then perhaps write 2-3 good posts so you can "rest" for the remaining few days. Just don't force yourself into something - this is a hobby after all, and one which we all love. Don't feel quilty if you hate your blog from time to time or if you have a so called writer's block. It happens even to the best of us...

Nemojte pisati ako vam se ne da pisati taj dan. Nitko vas ne tjera, osjećat ćete se loše, drugi će skužiti da je post napisan preko volje i više gubite nego dobivate. Vjerujte, sve se osjeti. Možda bolje pričekati trenutak inspiracije i napisati 2-3 posta odjednom nego se prisiljavati da se zadovolji forma. Ovo je ipak na kraju dana hobi i to onaj kojeg svi volimo. Ne bi nam trebao predstavljati teret nego veselje. Ako se dogodi blokada, to je normalno i događa se i najboljim piscima na svijetu...nekad je bolje pričekati nego forsirati. 

Remove 'trashy' pictures, widgets and avatars

I've noticed a lot of good blogs (content wise) have profile pictures they've taken in their bathrooms, with the toilet seat still visible in the photo. Or those hideous glittery flashing commercials some have left on their widget bar. Widgets counting visitor numbers that don't fit in with the rest of the design. Remember, whatever you place here is a reflection of you and therefore you probably want to keep it as clean and professional looking as possible. 

Ovo je više neki moj 'pet peeve' nego baš možda razuman savjet, ali jako me smeta kad dođem na blog s odličnim sadržajem na kojem su selfiji slikani u wc-u i vidi se školjka ili bojler iza. Ili npr. oni widgeti koji broje posjetitelje i svijetle u zelenim i žutim tonovima sa šljokicama (ok sad pretjerujem, ali znate što mislim). Bolje je složiti media kit koji super izgleda pa će svi znati točno koliko vas ljudi i kako i kad čita nego ovo što skoro pa doslovno ubada u oči. Također i one reklame u sto boja koje unište cijeli dizajn. Mislim da je naš blog ujedno i neka refleksija nas samih pa da ga treba držati urednim i profesionalnim kao što bismo i ured u kojem radimo.

Planner and macarons from Shutterstock

These are all things you can easily control and manage. Of course, investing in a good phone or camera is also great but it's not easy for many of us. Some of the best blogs I've encountered have great pictures that they took with their mobile phones, but they took some time and made their own "photo studio" with lighting and everything. So it didn't cost them much but they invested a lot of time into it. The more heart, time and money you give into all this, the more will come back to you, even if you don't see it at first. So -new bloggers- don't give up :)

Ovo su sve stvari koje je jako brzo i lako mijenjati. Namjerno nisam navodila neke savjete kao što su ulaganje u bolju opremu, pohađanje tečajeva da bi se poboljšalo pisanje i ostalo. To su skupe stvari koje uzimaju puno vremena (iako su super i svakako preporučam svakom tko može). Ali jako je puno blogova koji su odlični, a npr. autori sve fotkaju mobitelom zato što su si stvorili takav foto studio da im slike izgledaju bolje nego s najboljom kamerom na kraju. Ne mora sve biti skupo, ali morate ipak uložiti nekakvo vrijeme i srce u to što radite da bi se nešto i vratilo nazad. I nema veze ako se ne vidi baš isti tren, tako da novi blogeri ne odustajte :)

post signature
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

8 comments:

 1. I read your post with pleasure. I am a new blogger and I always look for ways to improve my craft. Thank You for sharing your experience and some great ideas on blogging. I am going to follow your advice and make my blog a better place :)

  http://katswhiskers47.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you for your comment! Glad to help. :)

   Delete
 2. super savjeti, posebno se slažem oko planiranja postova. Najlakše se držati rasporeda ako zapišem sve dobre ideje na papir i onda ih nekako posložim kronološki kad ću početi raditi na pojedinoj, tj. koliko je realno da sve poslikam i pripremim :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Da, to je od najveće pomoći, podsvjesno nas tjera na nekakav strukturirani rad :)

   Delete
 3. Odlični savjeti! Meni se stvarno nekada dogodi blokada i ne mogu sastaviti dvije suvisle rečenice, a nekada prsti sami lete po tastaturi. Ja također volim vidjeti lijepe (kvalitetne) slike i na blogu i na Instagramu. Osobno, nemam skupu opremu, ali kada pogledam svoje fotke s početka, vidim da sam napredovala i to me baš raduje.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti, drago mi je ako sam pomogla. :) ...ma nije toliko nužna skupa oprema, možeš imati super fotić i nikakve vještine pa opet ništa.

   Delete
 4. nisam blogerica ali volim ovo čitati-zanimljivo mi je :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti :) možda i postaneš tko zna :D

   Delete

Thank you for your comment, visit me again soon! ❤